Този текст от журналиста Албена Ивайлова, която почина преди дни, обикаля

...
Този текст от журналиста Албена Ивайлова, която почина преди дни, обикаля
Коментари Харесай

Текст на издъхналата от рак Албена Ивайлова удря като камшик Здравноосигурителната каса

Този текст от журналиста Албена Ивайлова, която умря преди дни, обикаля фейсбук пространството и надали има човек, който го е прочел, да не настръхне. Да не се разгневи. Да не се натъжи. Той е толкоз мощен, толкова същински и толкоз безнадежден, че на човек му идва да крещи. Постна го българин, който е отвън страната, представен е от trafficnews.bg. И написа красноречиво: Прочетете го преди да помислите дали да се връщате в България! 

Без коментар.

Ето и текста, с който Албена удря от отвъдното като камшик Здравноосигурителната каса и цялата ни система:

НЗОК е събирателният облик на отвратителното в страната

Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е сборен облик на отвратителното в българската страна. В това съм към този момент изцяло сигурна след днешните следващи часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да записвам следващия си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.

Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за оскърбление на достолепието и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя дотам е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа надменност, че даже портиерът се държи като гаулайтер. Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и елементарни същества, които може да срещнете. Вече сънувам като призрачен сън обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със колбас, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред заболели.
Знаете ли какво съставлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като преддверие на морга, в случай че се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с отговорен тип се свиват 50-60 хронично заболели.

Знаете ли какво съставлява осведомителната им система - един чудноват замърсен уред за номерца. Знаете ли какъв брой брошури, осведомителни табла, указания и впрочем потребна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

Тази каса съществува в лична паралелна дебилно-бюрократична действителност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, условие, подредба, майна-си-райна, каквото ще да е, единствено да могат да те върнат да си оправяш документите, с цел да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш незабележим и презрян. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато би трябвало да си възобновявам протокола, поглеждам на уеб страницата на касата - дали пък няма да написа какво ново би трябвало да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв пример, пояснение, облекчение. Не, настояща информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки информационни проблеми. И несъмнено, през днешния ден ме върнаха още веднъж. След два часа очакване. Заради липса на една цифра от едно число, което дори не е от новия код на новия ми протокол, който код е вярно изписан, според новите указания. Тази изчезнала цифра е на края на другояче тъкмо изписаната подредба на диагнозата ми. И казусът бил огромен, тъй като тази тъкмо цифра, видите ли, изяснява в кой тъкмо квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!

Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лекуването ми, в този момент и вечно. Със сигурност няма и рационална причина, която да изясни за какво внезапно тази цифра би трябвало да се изписва. Даже няма рубрика, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - успех на мракобесната страна над постоянно неверния и наказан да бърка в документите жител пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми сподели: " Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си. " Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един миг чакат най-малко 50 души. Отговорът: " Айде в този момент, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?! " Попитах я единствено дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.

Тръгнах си, почувствах се още веднъж унизена и смачкана, макар че се бях заклела да не се усещам по този начин, поревах си... За следващ път се убедих, че тази страна не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все в миналото ще има правдивост. Проверих си изчезналата цифра - оказа се 4. И на следващия ден отново изначало.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР